Brownies

Ne tak tajná ingredience

Pokud jste četli můj recept na Čokoládové Cupcakes, asi víte, že mojí "radou nad zlato" je použití kávy v čokoládových dezertech. Káva reaguje s kakaem a vytváří tak mnohem výraznější chuť . Můžete použít kávu s kofeinem i bez, ideální je slabší espresso z kávovaru nebo moka konvičky. Brownies, které si připravíme v tomto receptu se v angličtině nazývají "Fudgy Brownies" (fudge znamená karamel nebo fondán) - nejedná se tedy o běžnou čokoládovou buchtu, ale vyznačují se tím, že jsou na povrchu a krajích křupavé a uvnitř mají strukturu jako měkká karamelka až na to, že se spoustou čokolády!

Ingredience a postup

Recept je na jeden plech o velikosti cca 36/26 cm. Můžete použít o něco větší nebo menší, ale v případě většího plechu budete mít tenčí brownies, takže bude potřeba, pro zachování správné konzistence, i kratší doba pečení. Jestli budete mít plech naopak menší, můžou být brownies zase vyšší což znamená delší dobu pečení. Brownies příliš nevyskočí - není zde žádné kypřidlo. Zkrátka nadýchanost je u této čokoládové pochoutky vaším nepřítelem!

Ingredience

  • 230 g másla
  • 140 ml slabšího espressa (stejné množství kávy na více vody než běžně)
  • 200 g vanilkového cukru
  • 200 g třtinového cukru
  • 90 g holandského kakaa
  • Lžíce vanilkového extraktu
  • 3 vejce (pokojové teploty)
  • 170 g polohrubé mouky
  • 2 špetky soli
  • 300 g čokoládových kousků**

    ** Kousky čokolády většinou dávám buď půl napůl hořká a mléčná čokoláda, nebo na třetiny kdy třetí je bílá čokoláda. Použít se dají i menší kousky vaší oblíbené tabulkové čokolády nebo tyčinky.. Do brownies můžete taky přidat sekané nebo mleté ořechy, pokud máte rádi.

    Zdobení

    Brownies jsou skvělé jen tak, ale pokud máte rádi něco navíc, můžete přidat čerstvé ovoce (skvěle se hodí maliny nebo jahody). Čerstvé ovoce můžete také obohatit čerstvou šlehačkou nebo trochou rozpuštěné čokolády přímo před podáváním.

    Další možností jsou ořechy a zajímavý vzhled dodají i sušené jedlé květy - v obou případech přidávejte na brownies ještě před pečením společně s čokoládou nebo dejte více čokolády do těsta a nechte nahoře jen ořechy nebo květy.

    Postup

    Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Připravte si plech, který vyložte pečícím papírem (věřte mi, že brownies nechcete péct bez něj).

    1. V jedné míse si smíchejte mouku, sůl a dvě třetiny kousků čokolády a dejte stranou.
    2. Do hrnce nebo misky, která je vhodná do mikrovlnky si nakrájejte máslo na kostky a opatrně rozpusťte. 
    3. Připravte si kávu a smíchejte ji s rozpuštěným máslem. 
    4. Do směsi přidejte oba cukry, dobře rozmíchejte a přidejte kakao a promíchejte tak, aby ve směsi nezbyly žádné hrudky. V tento moment bude kakao reagovat s horkou kávou a vytvoří společně skvělou chuť.
    5. Přidejte vanilkový extrakt a zkontrolujte teplotu. Pokud není směs příliš horká, přidávejte po jednom vejce a vždy dobře zamíchejte (pokud by byla směs ještě moc horká, míchejte ji aby trochu vychladla, mohla by se vám srazit vejce a měli byste kakaová míchaná vejce).
    6. Nakonec přidejte směs mouky, soli a čokoládových kousků. a dobře zamíchejte. Těsto bude hustší, ale mělo by být hladké.
    7. Připravené těsto dejte do plechu a rozetřete stěrkou tak, aby bylo co nejvíce rovnoměrné. Nakonec vezměte zbytek čokoládových kousků a rovnoměrně jimi posypte těsto na plechu.
    8. Brownies pečte při 170 stupních cca 35 minut. Pokud chcete dosáhnout opravdu "fudgy brownies" při testu párátkem by mělo zůstat pár drobků. V tento moment brownies vytáhněte a nechte zcela zchladnout v plechu.

    Vytvořte si webové stránky zdarma!