Buchtičky s vanilkovým krémem

Buchtičky jako peřinka 

Každý se rád, alespoň jednou za čas, vrátí do dětských let a ať už to pro Vás jsou buchtičky s pudinkem, vanilkovým krémem, nebo se šodó, asi každý z nás si pamatuje tuhle dobrotu právě z dětských let nejvíce. U nás se tomu vždycky říkalo jednoduše "buchtičky s krémem", babička často pekla buchtičky vlastní, ale krém dělala z klasického pudinku, jen více zředěný. Pro Vás jsem si připravil recept na domácí buchtičky a pro ty, kteří rádi menší výzvu, i na domácí vanilkový krém (pozor, neplést s francouzským šodó, což je vlastně vinná pěna). Ať už je ale připravíte jakkoliv, věřím, že ve Vás probudí tu správnou nostalgii dětských let.

Co budeme potřebovat?

  • 330 g hladké mouky (prosátou přes síto)

  • 130 ml vlažného plnotučného mléka

  • 2 vejce (pokojové teploty)

  • 70 g rozpuštěného másla + cca 20 g na potření

  • 60 g vanilkového cukru

  • Půl kostky droždí (cca 20 g)

  • špetka soli

  • Lžička natrouhané pomerančové kůr, špetka skořice nebo dýňového koření (ale můžete vynechat)

    Jak na to?

    Nejdříve si nachystáme kvásek, já běžně dělám zvlášť v misce, ale dá se jít i klasickou metodou našich babiček a založit si jej přímo v důlku v mouce. Každopádně je potřeba si vzít droždí a dobře jej rozmělnit na menší kousky, ty pak zasypeme lžičkou cukru, pomocí vidličky rozmělníme na kaši, přidáme lžíci mouky a lžíci vlažného mléka, opět zamícháme a necháme 10-15 minut přikryté vzejít.

    Do zadělávací mísy nebo mísy k robotu s hnětacím hákem dáme zbylou mouku, cukr, mléko, máslo, vejce, špetku soli a pokud chcete, můžete na vůni přidat buď špetku skořice, podzimního dýňového koření nebo lžičku pomerančové kůry a nakonec hotový kvásek. Těsto se musí hníst dokud nebude pevné, ale nesmí se drolit. Pokud bude těsto hodně lepit, přidejte trochu mouky, ale pozor, pokud přidáte mouky příliš, budou buchtičky tvrdé, důležitá je u hnětení trpělivost a pro ty odvážné (čti bez kuchyňského robota), také síla.

    Jakmile má těsto dobrou konzistenci a nelepí se, připravte si misku, kterou vymažte olejem, vložte do ní těsto a nechte přikryté kynout alespoň jednu hodinu (ideálně hodinu a půl)

    Tip: Klasickým ukazatelem, zda-li je těsto nakynuté je, že těsto "zdvojnásobí objem" pokud tedy těsto v míse zdvojnásobí objem už po hodině, není třeba čekat dál.

    Já tvaruju buchtičky individuálně, ale způspbů je hodně, můžete použít Váš ověřený způsob nebo některý z dalších, které se nachází různě po internetu nebo kolují mezi přáteli. Protože ale nejsou butchičky s krémem jídlo, které bych dělal často, rád tomu věnuju trochu času navíc. Základem je si připravit pekáč (běžně používám o rozměrech 25 x 35 cm), který si vymažeme rozpuštěným máslem.

    Poté postupujeme tak, že si těsto roztáhneme na pracovní ploše tak, aby bylo více-méně rovnoměrné a poté jej buď příborovým nožem, nebo ještě lépe kovovou nebo plastovou kuchyňskou stěrkou (takovou co se používá třeba i při zarovnávání krému na dortu) "nakrájíme" na požadovanou velikost buchtiček (mějte na paměti, že ty budou ještě jednou kynout, takže nemusí být úplně velké, také myslete na to, že to může ovlivnit délku pečení). Každou buchtičku pak vezmeme do ruky, a ze všech stran stáhneme "ostré hrany" dolů jako při tvorbě koláčků, namočíme v rozpuštěném másle a hladkou stranou vzhůru vložíme do připraveného pekáčku jednu vedle druhé.

    Jakmile máme hotovo, přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout asi půl hodiny, mezitím si předehřejeme na 180 °C, po vykynutí pečeme cca půl hodiny dokud nejsou buchtičky zlaté a pevné, ale ne tvrdé na povrchu. Buchtičky můžeme potřít trochou másla, rumu nebo obojího, aby se krásně leskly, poté je necháme vychladnout.

    Sametově vanilkový krém

    Vanilkový krém je nejlépe začít připravovat jakmile jsou buchtičky v troubě, jeho příprava je relativně rychlá, takže bude tak akorát připravený jak se dopečou a lehce schládnou buchtičky. Jak jsem psal už v úvodu, pro někoho stačí běžný vanilkový pudink a s větším poměrem mléka a bude spokojen, já si ale oblíbil žloutkový vanilkový krém, jehož příprava je podobná třeba té u vaječného koňaku.

    Co budeme potřebovat?

    • 1 plechovka (cca 410g) zahuštěného NESLAZENÉHO plnotučného mléka (9%)

    • 350 ml čerstvého plnotučného mléka

    • 7 žloutků pokojové teploty (pokud chcete krém hustější můžete přidat o jeden navíc)

    • 70 g vanilkového cukru

    • 1 vanilkový lusk i se semínky

    • 1 lžíce rumu nebo domácího vanilkového extraktu (můžete použít i obojí, nebo vynechat úplně)

    Obě mléka společně s vanilkovým luskem dáme do kastrolu a pomalu zahříváme, mezitím si v oddělené misce vyšleháme cukr a žloutky (stačí jen trochu nemusíme šlehat dlouho). Jakmile je mléko horké (pozor, nesmí se vařit), odstavíme z plotny, vyndáme vanilkový lusk a po menších částech (asi polovina naběračky najednou) všelháme horké mléko ke žloutkům. Takto dosáhneme toho, že se žloutky dobře smíchají s mlékem, ale zároveň se nesrazí.

    Poznámka: Tady se ukazuje důležitost přípravy - vytáhnout vejce z lednice dostatečně s předstihem. Pokud bychom totiž měli vejce příliš studené, mohlo by se stát, že by se nám vejce srazila a to určitě nechceme. Zároveň přidáním jen trochy horkého mléka k vejcím zajistíme, že se vejce zahřejí, ale ne příliš prudce.

    Pokračujeme přidáváním horkého mléka do žloutků až máme kompletně smícháno, můžeme tuto směs vrátit na plotnu a opět pomalu zahříváme, v tento moment přidáme rum nebo domácí vanilkový extrakt (aby měl alkohol čas se odpařit a nechat pouze vůni) během tohoto procesu celou dobu mícháme, nejlépe metličkou. Směs by se opět neměla vařit a v momentě kdy zhoustne na konzistenci rozpuštěné čokolády nebo řidšího pudinku, opět stáhneme z plotny a ještě pár minut mícháme.

    Tip: Krém můžete přecedit, pokud se bojíte hrudek, pokud ale během procesu dostatečně mícháte, nemělo by to být potřeba.

    Hotovým krémem zalijeme naše připravené buchtičky a podáváme.

    Vytvořte si webové stránky zdarma!