Čokoládové Cupcakes

Čokoláda nad zlato!

Pokrmy z kakaových bobů jsou snad nejoblíbenějším druhem sladkostí na světě. Čokoláda je pochutina známá už stovky let v různých kulturách i variacích. Pojďte se mnou ochutnat. V tomto receptu vám prozradím malý trik, který udělá jakýkoliv váš čokoládový dezert ještě lepší! Díky použití podmáslí se navíc nemusíte bát, že by bylo těsto příliš hutné nebo dokonce suché. Pokud máte rádi čokoládu, nezapomeňte vyzkoušet i můj recept na brownies!

Je to káva!

Právě káva je onou ingrediencí, která jakýkoliv dezert s kakaem nebo čokoládou pozvedne o něco výše. V menším množství totiž samotnou kávu v receptu neucítíte, ale naopak zvýrazní chuť kakaa podobně jako se do všech dezertů přidává sůl.

Kávu připravuji tak, že na kávovaru nebo v moka konvičce udělám jedno silnější větší espresso, případně udělejte dvě menší. To podle potřeby nařeďte horkou vodou do požadovaného množství. Pokud pečete pro menší nebo dobře nesnášíte kofein, postupujte stejně s bezkofeinovou kávou. V krajním případě můžete použít i jiný způsob přípravy kávy (překapávaná, french-press), ale musí být vždy oddělená od sedliny. Rozpustná káva bude asi také fungovat, ale nikdy jsem to nezkoušel, rád používám kvalitnější kávu ať s kofeinem či bez.

Ingredience a postup

Recept je na 12 cupcakes běžné velikosti. Pokud chcete, můžete množství zdvojnásobit, jen v případě cukru bych šel cestou méně je více (nešel bych s cukrem nad 250 g v případě dvojité dávky ostatních ingrediencí). Pokud kávu v receptu nechcete v jakékoliv variantě, nahraďte ji stejným množstvím podmáslí. 

Ingredience

Těsto na cupcakes

  • 180 g polohrubé mouky

  • 125 g vanilkového cukru

  • 125 g hnědého cukru

  • 30 g Holandského kakaa

  • Půl lžičky jedlé sody na pečení

  • 2 špetky soli

  • 120 ml kysaného podmáslí

  • 100-120 ml kávy

  • 80 ml slunečnicového oleje

  • 1 větší vejce

  • 2 lžíce vanilkového extraktu

  • 150 g čokoládových kousků**

** Kousky čokolády přidávat nemusíte, ale dodají receptu tu správnou čokoládovost, můžete i experimentovat a přidat třeba kousky bílé čokolády, která přidá na zajímavosti i ve vzhledu nebo nasekané ořechy.

Šlehaná čokoládová ganache

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády (nejlépe hořká)
  • Moučkový cukr (dle chuti - několik lžic)

Pokud se přípravy ganache bojíte, nemáte času nazbyt (příprava ganache není těžká ale vyžaduje čas a trpělivost), chtěli byste jen recept oživit nebo máte raději máslové krémy, podívejte se na můj recept na Kakaový krém, který je pro čokoládové cupcakes také skvělou volbou.

Zdobení

Podle zvolené varianty můžete využít vše, jen něco nebo vůbec nic, jak jsem psal výše.

  • Čerstvé ovoce (jahody se přímo nabízejí)
  • Zavařené ovoce (například višně nebo koktejlové třešně)
  • Kousky čokolády/hoblinky
  • Jedlé květy

Postup

Těsto na cupcakes

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Připravte si do formy 12 košíčků a dejte stranou.

  1. Prosejte společně mouku, kakao a sodu, abyste se vyhnuli případným hrudkám v těstě, právě kakao má tendenci je vytvářet. Dobře smíchejte společně se solí a dejte stranou.

  2. V další míse vyšlehejte vejce a oba druhy cukru. Asi po 2 minutách šlehání přidejte vanilkový extrakt a olej a ještě asi minutu šlehejte. Nakonec přidejte podmáslí a kávu (dejte pozor aby káva nebyla moc horká, abychom neměli kávová míchaná vejce) a opět dobře vyšlehejte.

  3. Nakonec pomalu (a ideálně postupně) přidávejte suché ingredience za stálého míchání. Pokud chcete, v posledním kruku přidejte kousky čokolády a dobře zamíchejte.

  4. Výsledným těstem naplňte košíčky maximálně do 2/3 a pečte v rozehřáté troubě 18 - 25 minut - nezapomeňte na test párátkem. Po vytažení z trouby nechte v plechu chladnout alespoň 10 minut. Před zdobením nechte vychladnout úplně.

Šlehaná čokoládová ganache

    V první řadě mějte na paměti, že záleží na použité smetaně, její čerstvosti, množství cukru i kvalitě čokolády - od toho všeho se odvíjí výsledné množství krému. Je proto lepší mít po ruce o něco více, v případě, že by se ganache nechtěla tak dobře vyšlehat a bylo tedy potřeba trochu navíc. Platí zde pravidlo že na jeden díl čokolády jsou dva díly smetany. Naštěstí je příprava ganache relativně jednoduchá, jen jako každá práce s čokoládou, vyžaduje trpělivost.

    Nad horkou lázní (menší hrnec nebo žáruvzdorná miska pro přípravu nad větším hrncem s vařící vodou) si rozehřejeme smetanu s čokoládou na kousky. Pozor, nesmí se vařit! 

    Jakmile máme čokoládu se smetanou rozpuštěné, dáme do skleněné mísy a necháme trochu vychladnout. Poté ganache přikryjeme potravinářskou fólií (tak aby se jí dotýkala a nevytvořila nám škraloup) a necháme úplně vychladnou na pokojovou teplotu. Nakonec vložíme mísu do lednice minimálně na 1-2 hodiny. Studenou ganache pak už jen vyšleháme a přidáme prosetý moučkový cukr podle chuti a zdobíme jím cupcakes.

Vytvořte si webové stránky zdarma!