Domácí vanilkový cukr

Vanilka? Vanilka!

Jak jsem již psal ve svém receptu na Vanilkový extrakt, je spousta druhů vanilky, dělí se podle odrůdy, země původu i délky. Pro výrobu vanilkového cukru doporučuji klasiku, tedy vanilku druhu bourbon, je to ten druh, který se nejčastěji používá k výrobě klasických vanilkových cukrů. Pokud ale máte svůj oblíbený druh, použijte klidně ten.

TIP: Vanilkové lusky nekupujte v supermarketech, často jsou dražší, sušší a méně kvalitní než ty, které se dají sehnat ve specializovaných obchodech s kořením, zdravou výživou nebo na internetu. Vanilkové lusky musí být měkké a masité, aby v sobě měly co nejvíce semínek, která jsou zodpovědná za jeho omamnou vůni.

Raz, dva, tři

Vezměte si ostrý nůž a lusk rozřízněte svisle napůl (od špičky ke špičce), abyste se dostali k semínkům. Semínka opatrně nožem dostaňte z vanilkového lusku (pokud máte kvalitní lusk bude semínek hodně a budou vypadat spíše jako černá pasta). Vložte semínka do nádoby s připraveným cukrem. Běžný krystal nebo krupice stačí, můžete ale použít jemnější cukr používaný k pečení (můžete takto vytvořit i moučkový, jeho využitelnost je ale nižší).

TIP: Jakmile dostanete semínka z lusku, můžete směs semínek a cukru lehce rozmixovat (například ve food processoru nebo sekáčku), získáte tak jemnější cukr, jak jste zvyklí, bez nutnosti kupovat speciální jemný cukr, semínka se zároveň dostatečně promíchají s cukrem.

Jakmile máte semínka v cukru, přidejte do nádoby i zbytek lusku, můžete je nechat klidně v celku nebo dát napůl, nikdy jej ale nemějte na příliš malé kousky, při sypání či nabírání cukru by se pak dostávali do výsledného těsta nebo vaření a museli byste je složitě lovit, větší kus buď zůstane vevnitř nebo jej snadno vrátíte do nádoby. Pokud se Vám ale stane, že cukr vypadne a namočí se (například do kávy nebo těsta), nevracejte jej zpátky, ale rozhodně jej nevyhazujte, dá se například vyvařit v troše mléka jen tak do kávy nebo použít při přípravě domácího vanilkového pudinku.

Protřepat, zamíchat

Když máte semínka v cukru, přidejte do nádoby i zbytek lusku, můžete je klidně nechat, jak jsou nebo dát napůl, ale nikdy je nedávejte na příliš malé kousky, při sypání cukru by pak vypadávaly a museli byste je složitě lovit, větší kus buď zůstane vevnitř nebo jej snadno vrátíte do nádoby.

Když máme v nádobě semínka i lusky, dobře ji uzavřeme, protože ač je vanilkový cukr skvělá věc, po celé kuchyni bychom jej mít asi nechtěli. Dobře utěsněnou nádobu dostatečně protřepeme, aby se veškerý obsah promíchal. Tuhle proceduru opakujeme cca 2x denně po dobu alespoň jednoho týdne.

Jakmile budete mít například polovinu cukru pryč, stačí jen dosypat další a takhle pokračovat stále dokola. Po zhruba jednom roce doporučuji přidat jeden čerstvý, vanilkový lusk (opět rozříznutý svisle napůl), aby cukr stále krásně voněl. Před každým použitím cukru je pak dobré nádobu nejdřív promíchat a zbavit se tak možných hrudek, které se v cukru často vyskytují

Ingredience

Ingredience jsou v případě přípravy 1 kg cukru, pokud ale cukr tolik nepoužíváte, můžete si udělat do menší nádoby. Pamatujte, že na kilo cukru je minimum 2-3 lusky.
  • 2-3 ks ks vanilkových lusků 

  • 1 kg cukru krystal nebo krupice

  • 1 x uzavíratelná a dobře těsnící nádoba nebo dóza s dostatečným objemem

Postup

Připravenou nádobu naplníme polovinou cukru. Vanilkové lusky rozřízneme napůl, nožem vyškřábneme semínka a vše vložíme do nádoby s cukrem. Nasypeme zbývající cukr, nádobu uzavřeme a dobře promícháme. Je dobré promíchat alespoň jednou za dva dny během prvního týdne, cukr můžeme používat vlastně hned, ale ideální je alespoň několik dní počkat, než se cukr pořádně provoní. Jakmile spotřebujete polovinu cukru, zase jej dosypte, je dobré potom, doplnit čerstvý lusk ideálně jednou za rok.

Vytvořte si webové stránky zdarma!