Domácí vanilkový extrakt

Dvě ingredience a je hotovo

Vanilkový extrakt se dá doma vyrobit opravdu snadno. Jediné ingredience potřebné pro jeho výrobu jsou vanilkové lusky a silnější alkohol. Vanilku doporučuji sehnat v menších obchodech, jsou buď specializované na koření, nebo zdravou výživu, ale jednoduše se dají sehnat i na internetu. Co naopak rozhodně nedoporučuji je kupovat vanilkové lusky, které se často prodávají v supermarketech po jednom či dvou kusech. Takové vanilkové lusky nejen, že jsou ve výsledku mnohem dražší než například ty na internetu, ale často jsou i méně kvalitní a vysušené. Správný vanilkový lusk bývá opravdu masitý a měkký, nikoliv tenký a suchý. Jedinou další věc, kterou budete k přípravě potřebovat je už jen láhev do které extrakt dáte, ale můžete použít i láhev od alkoholu, který použijete, hlavním kritériem je, aby byla láhev uzavíratelná a dobře těsnila.

TIP: Jak jsem psal výše, investice do vanilkových lusků se může zdát vysoká, ale vanilkové lusky se dají sehnat i na internetu, pokud vyberete větší balení, například po 20 kusech, často se dostanete na cenu v průměru kolem 60 za lusk, který je ale masitý a voňavý, porovnejte to s lusky, které se prodávají v supermarketech a stočasto jednou tolik, ale kvalitou jsou na míle vzdálené. Doporučuji koupit si lusků více a zároveň s vlastním extraktem si vytvořit i domácí vanilkový cukr.

Mexiko, Uganda, Madagaskar?

Vanilkové lusky se dají sehnat v různých odrůdách, mají různé země původu, a dokonce se rozdělují i podle délky. Výběrté, kterou použijete Vy nechám čistě na Vás, ale pokud chcete mít jistotu a nechce se Vám experimentovat, zvolte odrůdu Bourbon. Délku pak uvažte především podle nádoby, jakou budete používat. Může se Vám zdát, že nákup vanilkových lusků je drahá záležitost, alevěřte mi, vyplatí se to a ve výsledku, je vyrobení vlastního Vanilkového extraktu levnější než nákup jeho náhražky v malých lahvičkách.

Vodka nebo bourbon do pečení?

Druhou ingrediencí je alkohol, ten způsobí, že vanilkové lusky ze sebe pustí všechnu tu krásnou vůni a chuť a nikdy se nezkazí! Jaký použijete alkohol je čistě na Vás, nejideálnější je vodka, nemá totiž žádnou příchuť, pokud jste ale třeba milovníci bourbonu a rádi byste vanilce přidali i jeho nádech, můžete použít i ten, nejdůležitější je, aby alkohol, který použijete, měl nejméně 40 %.

Jdeme na to

Příprava vanilkového extraktu je snadná, vezmeme vanilkové lusky a každý z nich nařízneme uprostřed napůl, tak aby se ukázala semínka a postupně uvolňovala do alkoholu. Lusky vložíme do připravené lahve. Jakmile máme v lahvi požadované množství vanilkových lusků, přilejeme alkohol dle našeho výběru tak, aby všechny lusky zůstaly ponořené kompletně. Lusky můžete v případě potřeby i rozříznout na menší kousky, aby se vešly do nádoby, ale nedoporučuji příliš malé kousky, protože v takovém případě by nám mohly vypadnout z lahve při přidávání extraktu třeba do těsta.

Takto připravený extrakt jednoduše dáme na tmavé místo louhovat (třeba do špajzu, není potřeba dávat do lednice). Ideální doba louhování je minimálně několik týdnů. Pokud používáte vodku nebo jiný čirý alkohol, poznáte, že z čiré změní tekutina barvu na tmavě hnědou. Nejkratší doba louhování je cca 8 týdnů, můžete ale nechat louhovat i déle před prvním použitím, 3 měsíce jsou pak ideální dobou louhování. Během této doby je pro lepší účinek dobré, alespoň jednou týdně lahvičky protřepat, aby se z lusků uvolnila semínka.

Poté co je extrakt hotový jej můžete použít, jak se Vám zlíbí, je dobrý k přípravě krémů, do pečení i sladkého vaření a pokud jej budete správně doplňovat a postupně obnovovat, vydrží vám roky.

TIP: Doporučuji připravit si dvě lahve na extrakt, jednu větší (půl litru nebo i více) a jednu menší. Založíte si tak dva extrakty, menší můžete po 3 měsících začít používat a jakmile bude lahvička prázdná, nechte v ní lusky a jen přelijte část extraktu z větší do menší. Do původní větší lahve pak dolejte opět stejný alkohol jako původně a nechte dále louhovat. Takhle můžete pokračovat v podstatě do nekonečna, stačí jen za jeden či dva roky přidat další jeden lusk do menší lahve (objem cca 0,3l) a dva lusky do větší lahve (objem cca 0,7l), ty původní ale nechejte, stále mají v sobě spoustu vůně. Můžete samozřejmě doplnit i po delší době, ale takto zajistíte, že bude extrakt stále dost silný.

Ingredience

Ingredience jsou v případě přípravy dvou lahví, jedné o objemu 0,7l a druhé o objemu 0,3 litru. Základní pravidlo pro přípravu extraktu je použití cca 3-4 vanilkových lusků na 200ml alkoholu.
  • 15-20 ks vanilkových lusků 

  • 1 l kvalitního alkoholu (vodka, bourbon, rum) - minimálně 40%

  • 1 x uzavíratelná láhev o objemu 0,3 l

  • 1 x uzavíratelná láhev o objemu 0,7 l 

Postup

Každý vanilkový lusk rozřízneme napůl, ale ne úplně, tak aby jeho konce zůstaly stále spojené. Takto připravené lusky vložíme do lahví a zalijeme alkoholem, aby byly ponořené a necháme louhovat na tmavém místě (ideální čas louhování, je ale alespoň 8 týdnů u prvního louhování i 2-3 měsíce). Čas od času je dobré s několikrát otočit, aby se obsah promíchal a semínka se uvolnila.

Vytvořte si webové stránky zdarma!