Dýňové Cupcakes
Základem je dýně
Nebudu Vám tu lhát, pokud chcete rádi tvořit všechno od začátku až do konce, můžete začít upečením hokaido dýně, kterou poté zbavíte slupky a vytvoříte pyré třeba v mixéru, já, protože často peču pro návštěvy nebo na oslavy a sešlosti den předem (tudíž večer po práci), rád si práci někdy usnadním. V tomto případě to bylo tak, že jsem si objednal čisté, neochucené dýňové pyré v plechovce, není moc drahé A zkrátí čas přípravy tak o hodinu až dvě. Mějte na paměti, že pokud se vydáte cestou vlastního pyré, musí být dostatečně schládlé, aby se nesrazila vejce v těstě.
Co bude potřeba?
Recept je na 24 cupcakes běžné velikosti, není problém dávku rozdělit, já používám tuto, protože do ní přijde přesně jedna plechovka zmíněné dýně.
100 g vanilkového cukru (pokud ještě nepoužíváte můj recept na domácí vanilkový cukr, použijte ten běžný krupicový)
200 g třtinového cukru
4 vejce
230 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
425 g dýňového pyré
1 lžíce vanilkového extraktu
230 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody na pečení
2 špetky soli
2 lžičky Pumpkin Spice koření
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru (sušený)
Šlehat, míchat a péct
Rozehřejte si troubu na 180° C
Do formy na cupcakes si dejte košíčky (já tentokrát použil oranžové a černé pro správnou Halloweenskou atmosféru)
Oba druhy cukru dobře vyšlehejte společně s vejci, poté přidejte olej a vanilkový extrakt a zašlehejte.
Přidejte dýňové pyré a opět dobře rozmíchejte
V jiné misce si smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření a společně prosejte, abychom se vyvarovali hrudkám.
Nakonec při pomalém míchání sypte suché ingredience k mokrým (já běžně sypu na třetiny nebo čtvrtiny) a nezapomeňte vždy dobře promíchat.
Jakmile je těsto hotové rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků a pečeme cca 20 minut, nezapomeňte provést test s párátkem do středu. Po vytažení z trouby nechte cupcakes ve formě ještě alespoň 10 minut "dojít".
Poznámka: Košíčky opět plníme cca do 2⁄3 nikdy ne více, pamatujte, že hlavním rozdílem mezi cupcakes a muffiny je "čepička" u cupcakes, když je těsta méně, vůbec to nevadí, postará se o to krém, kdežto u muffinů by mělo jít o součást z těsta.
Dýňové cupcakes se nejvíc hodí zdobit klasickým vanilkovým cream cheese krémem, který se hodí na vše.