Mandlovo-kokosové Cupcakes

Kokos a mandle je už od dětství moje oblíbená kombinace. Tyhle cupcakes jsem poprvé pekl, na začátku jednoho prosince, kdy už asi dva dny v kuse sněžilo a vůně při jejich pečení mi nastartovala tu pravou vánoční náladu. Kdybych měl tyhle cupcakes nějak shrnout řekl bych, že vypadají jako ze zimní říše pohádek a chutnají jako nebe...

Kokos, mandle, vanilka

Základem je především vybrat ty správné ingredience. V případě kokosu to není tak složité, zkrátka vyberte svůj oblíbený druh mletého kokosu. U mandlí můžeme narazit na problém, důležité je mít mandle loupané a blanšírované, dají se koupit už i rovnou pomleté, stejně jako kokos, já ale doporučuji koupit mandle buď v celku nebo jako plátky a umlít si je sami, můžete si pak určit jejich hrubost a zároveň zbytek využít třeba při zdobení.

Pokud jste už četli ingredience, asi jste si všimli, že v nich zmiňuji vanilkový extrakt i cukr. Vanilkovým extraktem mám na mysli ten přírodní, vyvarujte se použití umělé vůně, která s pravou vanilkou nemá nic společného, jak si jej udělat jednoduše doma téměř nekonečné množství se dozvíte tady. Vanilkový cukr, samozřejmě můžete nahradit obyčejným jemným krystalem, jedná se ale o maličkost, která ve výsledku posune recept o něco výš. A jak sehnat vanilkový cukr v takovém množství bez nutnosti otevírat několik malých sáčků, ve kterých se běžně prodává? Podívejte se sem.

Zajímavost: Spousta lidí považuje tzv. vanilínový cukr za téměř totožnou věc jako vanilkový cukr. Dál od pravdy to už ale být nemůže. Vanilín, který stojí za onou silnou vůní "vanilky" je často vyráběn chemicky z nepříliš chutných surovin. Vytvoření jak vlastního vanilkového extraktu, tak i cukru stojí pár korun, téměř nulové úsilí a výsledek je lepší.

Jdeme péct!

Nejdříve si vyšleháme máslo společně s vanilkovým cukrem, naprostou nutností je, aby bylo máslo opravdu pokojové teploty, takže jej vytáhněte dostatečně s předstihem alespoň několik hodin. Poté přichází na řadu vejce, tedy bílky, žloutky můžeme použít třeba při přípravě vaječného koňaku, lineckého cukroví nebo je zakomponovat do omelety. Společně s bílky při šlehání přidáme i vanilkový extrakt.

TIP: Pokaždé když při pečení nebo přípravě krému používáte změklé máslo, je nanejvýš nutné, aby další suroviny, které budete používat byly stejné teploty. Není tedy dobrý nápad do změklého másla přidávat vejce rovnou z lednice. Pokud by se tak stalo, je možné, že se v těstě objeví nehezké kousky másla, což rozhodně není to, co bychom chtěli vidět.

Jakmile máme hotovo, přidáme zakysanou smetanu, a nakonec kokosové mléko, které je běžně po otevření rozděleno na dvě části, jedna tuhá, jako zakysaná smetana, a jedna čirá až lehce bílá tekutina. Tekutinu použijeme společně s trochou tužší části právě do těsta a většinu zbylé tužší části dáme bokem, později ji využijeme při přípravě kokosového krému.

TIP: Zakysaná smetana je pro pečení dezertů, které mohou mít tendenci být sušší jako božská Mana, po přidání zakysané smetany je pak těsto vláčné v podstatě hned po jeho upečení.

Ve vedlejší míse si smícháme mouku, kterou radím předem prosít, sodu, a sůl a poté po lžících tuto směs zakomponujeme do mokré směsi. Nakonec přidáme už jen mletý kokos a mandle.

Hotové těsto má tužší konzistenci, není tedy na to, aby se do košíčku nalilo, ale spíše doporučuji použít dvě polévkové lžíce nebo naběračku na zmrzlinu. Těstem naplníme košíčky, ne však více než do 2/3.

Košíčky neplníme více proto, že jakmile v troubě zvětší objem, chceme, aby byly maximálně po okraj košíčku. Hlavním rozdílem mezi cupcakem, který ještě nebyl nazdoben a muffinem je právě velikost, muffin má svoji čepici, kdežto jako čepice pro upečený cupcake funguje krém. Naplněné košíčky dáme do trouby rozehřáté na 170° C na 18-22 minut. Po 18 minutách zkontrolujeme párátkem, pokud jej vytáhneme bez zbytku těsta, je hotovo, popřípadě necháme dál péct, v takovém případě raději kontrolujeme každé 2 minuty, abychom je nepřipekli. Upečené cupcakes necháme úplněvychladnout, než začneme zdobit.

Kopec sněhu

Na kokosové cupcakes, jedině kokosový krém. Jak na něj? Jednoduše, použijeme starý dobrý klasický cream cheese krém s trochou kokosového mléka. Společně tak vytvoříme krém jemný jako sněhová peřina, ale dostatečně pevný, aby nám zůstal na cupcakes.

Pět surovin k dokonalosti

U cream-cheese krému je jen několik základních pravidel, máslo, které je dostatečně změklé (nebojte se jej vytáhnout i noc předem), pravý cream-cheese (jak jsem psal už ve svém receptu na Skořicové cupcakes, nehledejte náhradu, použijte pravý cream-cheese abyste dosáhli dokonalého výsledku - mně se ověřila značka Philadephia, je také u nás asi nejvíce rozšířená) a cukr, kterého by mělo být zkrátka tak akorát(běžné recepty na cream-cheese volají po téměř obrovském množství cukru, nejde to samozřejmě udělat bez něj, ale rád zůstávám nohama na zemi, protože cream-cheese mám rád, chci cítit i něco jiného než cukr. K těmto surovinám už pak stačí jen přidat vanilkový extrakt a kokosové mléko (tedy jeho tužší část, která nám zbyla z přípravy těsta) a máme perfektní, ale jednoduchý kokosový krém.

TIP: Máslo i cream-cheese si vytáhněte z lednice s dostatečným předstihem, klidně noc předem, stejně jako v případě másla do těsta se vyvarujte míchání změklého másla s něčím přímo vytaženým z lednice, máslo by vytvořilo hrudky, a to v krému opravdu nechceme.

Méně kecání, více šlehání

Nejdříve si dobře změklé máslo dostatečně vyšleháme, poznáte to tak, že lehce změní barvu ze zlaté více do bíla. V ten moment přidáme změklý cream-cheese, vanilkový extrakt a kokosové mléko a opět vyšleháme. Nakonec už zbývá jen moučkový cukr, ten si nejdříve prosejte přes síto a přidávejte po lžících a už stačí jen ochutnat, pokud se vám zdá krém málo sladký, cukr přidat můžete, jak jsem již zmiňoval, v originálních receptech je ho mnohem více, takže každý podle chuti. Mějte ale na paměti, že cukru nesmí být příliš málo, nedosáhli byste pak té správné konzistence výsledného krému.

Krém doporučuji dát na chvíli do lednice, stačí 10-15 minut, samozřejmě se vyhněte velkým teplotním šokům, máslo v krému by mohlo vytvořit hrudky a bylo by po krému. Pokud krém necháte v lednici déle, po jeho vytažení jej nechte opět chvíli ležet venku, máslo v něm už bude ztuhnuté a nejspíš by se vám ani nepodařilo jej vytlačit ze zdobičky.

TIP: Pokud chcete dosáhnout ještě více "Raffaello efektu", vydloubněte střed cupcakes (existuje na to speciální nástroj, nebo stačí použít kávovou lžičku a s trochou cviku to půjde stejně) a střed naplňte krémem a možná přidejte i jednu mandli přímo dovnitř. Pokud ale něco takového plánujete, raději o tom informujte případné strávníky.

Cupcakes zdobíme tak, že jdeme od středu ke krajům a postupně nahoru. Zdobení je pak už limitováno pouze Vaší fantazií. Můžete jednoduše položit na krém Raffaello, nebo třeba mandli. Já tentokrát použil zbylé mandle v plátcích a k tomu přidal kokos, nikoliv však strouhaný, ale plátky, takový se dá sehnat většinou v oddělení zdravé výživy jako tzv. "kokosové chipsy", ale můžete použít klidně i strouhaný. Jediné, co Vás může zastavit je Vaše vlastní představivost.

Ingredience

Na cca 24 cupcakes, záleží samozřejmě na jejich průměru a na tom, jak naplníte košíčky.Můžete ale dávku i rozdělit a udělat jich jen 12 ale vzhledem k tomu, že kombinace mandlí a kokosu je zkrátka jedna z nejlepších, nezůstal nikdy ani jeden.

Cupcakes

  • 155 g změklého másla

  • 200 g vanilkového cukru

  • 4 bílky

  • 200 g zakysané smetany

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • Polovina plechovky (tekutější) kokosového mléka

  • 250 g polohrubé mouky

  • 100 g mletého kokosu

  • 100 g mletých loupaných mandlí

  • 1 lžička jedlé sody

  • 2 špetky soli

  • Plnotučné mléko (podle potřeby - několik lžic)

Kokosový krém

  • 125 g změklého másla
  • 250 g cream-cheese Philadelphia (pokojové teploty)
  • 5-6 lžic moučkového cukru
  • Polovina plechovky kokosového mléka (tužší část)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Zdobení

Podle zvolené varianty můžete využít vše, jen něco nebo vůbec nic, jak jsem psal výše.

  • Raffaello kuličky
  • Mandle (plátky, strouhané, celé)
  • Kokos - plátky, chipsy, strouhaný

Postup

Cupcakes

Připravíme si formu na muffiny a vyložíme košíčky, troubu předehřejeme na 170° C.

Jako první si vyšleháme máslo společně s vanilkovým cukrem, naprostou nutností je, aby bylo máslo opravdu pokojové teploty a dostatečně změklé. Poté přidáme bílky a vanilkový extrakt a důkladně vyšleháme. Nakonec přidáme zakysanou smetanu a řidší část kokosového mléka a zašleháme.

Do jiné mísy prosejeme mouku, sodu a sůl a po lžících vmícháme do připraveného těsta. Nakonec do těsta přijde kokos a madle, které dobře zamícháme, aby se dostalo všude. 

Těsto, které bude mít tužší konzistenci, pokud se vám zdá, že je ale až moc tuhé, přidejte po lžících plnotučné mléko. Poté těstem naplníme připravené košíčky do maximálně 2/3 a pečeme při 170° C 18-22 minut, jako vždy je potřeba ověřit párátkem do středu jednoho z cupcakes. 

Kokosový krém

Změklé máslo vyšleháme dokud svoji zlatavou barvu nezmění více do bíla a není úplně jemné. Poté přidáme cream-cheese, vanilkový extrakt a tužší část kokosového mléka a dobře spojíme. Nakonec po lžících přidáváme cukr (který je dobré předem prosít aby nebyly v krému hrudky). Cukru můžete dát i více, pokud preferujete sladší chuť, ale doporučuji po každé lžíci ochutnat, aby to člověk nepřehnal. Krém nechte v lednici alespoň 15 minut. Poté jím ozdobte cupcakes a zbytek zdobení je na vás, jestli půjdete směrem Raffaello kuliček, plátků kokosu a mandlí, nebo třeba jen mletého kokosu je jen na vás!


Vytvořte si webové stránky zdarma!