Mechové mini-cakes

Léto na talíři aneb zelení ale bez barviv

Mechové dorty, cupcakes nebo řezy jsou oblíbené nejen pro svůj neotřelý vzhled, ale také pro svoji nadýchanou strukturu a jemnou, ale výbornou chuť. Mechové mini-dortíky budou sladkou tečkou na grilovačku s přáteli nebo jako náhrada klasického dortu na narozeninovou oslavu, co je ale jisté je, že budou vždy ozdobou stolu s výtečnou a svěží chutí.

    Co bude potřeba?

    Recept je na cca 20 mini-cakes pokud budete dávat dvě vrstvy korpusu a jednu s krémem uvnitř, použil jsem vykrajovátko o průměru 6 cm.

    • 250 g čerstvého baby špenátu

    • 240 ml slunečnicového oleje

    • 7 středně velkých vajec (žloutky a bílky zvlášť)

    • 250 g vanilkového cukru

    • 1 lžíce vanilkového extraktu

    • 540 g polohrubé mouky

    • 30 g prášku do pečiva

    • špetka soli

    Jak na to?

    Nejdříve si omyjeme a necháme okapat všechen baby špenát, který nám udělá krásnou barvu těsta, bez nutnosti umělých barviv, špenát také pomůže aby bylo těsto vláčnější. Lepší je volit právě baby špenát, má běžně méně výraznou chuť a tak se nemusíme bát, že by šel v těstě poznat po chuti.

    Opraný a osušený špenát potom buď ponorným mixérem nebo ještě lépe v mixéru (například na smoothie) rozmixujeme společně s olejem do brčálově zelené směsi, snažte se mixovat důkladně, aby nezůstaly žádné kousky špenátu.

    Do mísy si prosejeme mouku, prášek do pečiva a přidáme špetku soli a dáme chvíli stranou.

    V robotu nebo ručním mixérem si vyšleháme žloutky s většinou cukru a přidáme vanilkový extrakt. Zvlášť si vyšleháme bílky s trochou cukru do sněhu. Nakonec vše začneme spojovat, v robotu na nejnižší rychlost, případně ručně. Nejdřív dobře promícháme směs špenátu a oleje s vejci a cukrem, poté po třetinách přidáváme suché ingredience. Jakmile je všechno dobře spojeno, opatrně vmícháme sníh.

    Připravíme si dva plechy (já použil plechy o rozměrech cca 42 cm x 38 cm), kterévyložíme pečícím papírem a hotové těsto rozetřeme v tenčí vrstvě (cca 1,5 cm). Snažte se, aby vrstva byla co nejvíce rovná.

    Dáme péct do rozehřáté trouby na 150-160 stupňů na cca 10-14 minut. Těsto se musí péct pomalu, aby nezačalo zlátnout.

    Po upečení necháme korpus úplně vychladnout a vykrajovátkem nebo třeba skleničkou vykrojíme z korpusu (ideálně) sudý počet koleček (mě vyšlo tentokrát na cca 20 mini-dortů), které potom plníme a zdobíme.

    Čtyři ingredience, jeden úžasný krém

    Ingredience:

    • 400 g mascarpone
    • 400 g smetany ke šlehání (minimálně 33%)
    • 3 - 4 lžíce moučkového cukru (může být i více podle chuti)
    • 1 lžíce vanilkového extraktu
    • *(1 ztužovač šlehačky nebo želatiny)

    Šlehat, ale opatrně

    Vyšlehejte šlehačku do tuha, poté opatrně přišlehejte mascarpone (u mascarpone je méně více, protože jinak zřídne), přidejte vanilkový extrakt a nakonec moučkový cukr (doporučuji předem prosít, aby neudělal hrudky v krému.

    Tip: Pokud plánujete, že budou mini-dorty delší dobu na talíři (ikdyž se to moc nestává), přidejte společně s cukrem jedno balení ztužovače šlehačky, nebo neochucené a čiré želatiny, aby krém držel déle i při vyšší teplotě. Rozhodně je ale důležité, jako u všech dezertů, přidávat na stůl postupně a v mezičase je nechávat chlazené v lednici, obzvlášť v teplejších dnech.

    Zdobení podle fantazie

    Já šel cestou dvou korpusů na jeden mini-dort. Vykrojený korpus postavíme tak, aby strana, která je rovnější byla naspod jako základna, poté přidáme dostatečné množství krému (můžeme korpus i natřít marmeládou než dáme krém nebo přidat na krém kousky ovoce), poté přidáme další kolečko z korpusu (tentokrát plošší stranou nahoru) a nakonec dáme krém nahoru.

    U zdobení se pak meze nekladou, můžeme nechat jen s krémem, případně podrobit zbytky korpusu a vytvořit "mechový efekt", přidat jedlé květy, nebo třeba jako já, použít čerstvé ovoce, korpus jako mech a navrch ještě lístek máty.

    Tip na závěr: Pokud máte rádi výraznější chutě a chcete ještě větší osvěžení parného léta, stačí přidat citronovou nebo limetkovou kůru do těsta, krému nebo do obojího. Jen dejte pozor, aby nebyla hořká.

    Vytvořte si webové stránky zdarma!