Skořicové Cupcakes

Podzim je moje asi nejoblíbenější roční období, je barevné a má všechno co mám rád, slunné dny, kdy ale není příliš vedro i mlhavé dny kdy má člověk chuť se zabalit do deky a přečíst si knihu nebo shlédnout film. Není nic lepšího než se po procházce vrátit do bytu provoněného skořicí, uvařit horkou čokoládu a zkrátka si užít tohle rozmanité roční období.

Skořice, skořice, skořice

Základem té správné skořicové chuti je především dobrá skořice. Pokud nejste přímo fajnšmekři, co si potrpí na konkrétním dodavateli, postačí samozřejmě běžná mletá skořice, kterou najdete v každém obchodě. Na co byste ale měli dávat pozor je její skladování. Skořice by neměla být ve vlhkém prostředí a vždy by měla být dobře uzavřená. Pokud máte měsíce otevřenou mletou skořici založenou někde ve spíži, neublíží vám, ale taky bude postrádat většinu své silné vůně a chuti, proto doporučuji kupovat skořici po menších baleních, tak abyste ji využili a měli stále po ruce balení, které není starší než několik málo týdnů, pokud použijete starší skořici, pro tu správnou vůni a chuť ji budete potřebovat více, ale může být i více nahořklá.

Dejme se do pečení

Nejdříve v míse smícháme, mouku, prášek do pečiva a skořici, tuhle směs prosejeme (prosetí mouky není nutná součást, ale je to malý krok, který pomůže k nadýchanějšímu výsledku), do této směsi pak přidáme sůl a čerstvě najemno nastrouhaný muškátový oříšek (tedy, dvě špetky) a dáme stranou.

Zajímavost: Sůl při pečení funguje jako zvýrazňovač chuti, malou špetku na chuti nepoznáte, ale skvěle zvýrazní chuť především skořicových a čokoládových dezertů.

V jiné míse vyšleháme cukr a vejce v pěnu, přidáme olej a vanilkový extrakt. Jakmile máme smícháno přidáme zakysanou smetanu. Nakonec vše smícháme společně se suchými ingrediencemi, většinou sypu suché do mokrých, pokud ale děláte těsta více, můžete rozdělit i na víc částí já často rozděluji do tří. Vždy se ujistěte, že je těsto dobře promícháno a nikde nejsou hrudky.

TIP: Zakysaná smetana je pro pečení dezertů, které mohou mít tendenci být sušší jako božská Mana, po přidání zakysané smetany je pak těsto vláčné v podstatě hned po jeho upečení.

Výsledné těsto by mělo mít tekutější konzistenci, asi jako když máte tekutý med. Pokud se vám zdá těsto příliš tuhé přidejte trošku plnotučného mléka, doporučuji přidávat po lžících, aby to člověk nepřehnal.

Připravíme si formu na muffiny/cupcakes (v tomhle ohledu jde opravdu o jednu a tu samou věc), kterou vyskládáme papírovými košíčky. Je jedno, jaké košíčky použijete, uvolněte uzdu svojí fantazii a pokud máte více druhů, použijte klidně různé barvy podzimu, na chuti to nic nezmění a dodáte tomu svůj osobitý styl, já v tomhle případě většinou beru klasické bílé, krásně skrze ně rezonuje zlaté těsto po upečení. Vybrané košíčky naplňte těstem maximálně do 2/3, tohle je jeden ze dvou hlavních rozdílů mezi cupcakes a muffiny, cupcakes by měly potom co v troubě mírně vyrostou dosahovat zhruba stejné výšky jako okraj košíčků. Naopak správné muffiny by měly přesahovat okraj a dělat pověstný čepek, tuhle práci v případě cupcakes zastává krém.

Takto připravené cupcakes vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na 18-22 minut. Samozřejmě záleží na tom, jak komu peče trouba, ale tu každý zná nejlépe. Po uplynutí 18 minut doporučuji do trouby nahlédnout, pokud už jsou cupcakes zlatavé, proveďte test párátkem uprostřed jednoho z nich, pokud bude párátko suché bez kousků těsta je hotovo, popřípadě přidejte pár minut, ale raději už kontrolujte častěji. Většina pečení se může změnit z "nedopečeno" na "připáleno" rychleji než bychom si mysleli. Po upečení nechte cupcakes úplně zchladnout.

Čím to korunovat?

Není asi nic lepšího co přidat na skořicový základ než skořicový krém. Pro tento recept používám klasický cream-cheese frosting, neboli krém ze "sýru" zvaného cream-cheese do kterého přidáme skořici a muškátový oříšek.

Cream-Cheese a jedině Cream-Cheese

Tenhle krém je jakousi klasikou v amerických domácnostech, má celkem jednoduchý základ a dá se udělat na spoustu variací, co byste ale měli vždy dodržet jsou základní tři ingredience - máslo, cream-cheese a moučkový cukr. Právě druhé zmiňované je nejčastější důvod, proč v našich končinách lidé často nemají na konci procesu jemný sametový krém, ale něco úplně jiného. Budu nekompromisní a řeknu, abyste koupili ten pravý. Mě se nejvíc osvědčila značka Philadelphia, ale existují i jiné značky, jen dávejte pozor, stejně jako naše pomazánkové máslo se i cream-cheese prodává i s přídavkem například pažitky nebo česneku, to do svých dezertů určitě nechcete. Rozhodně ale nenahrazujte něčím odlišným jako je mascarpone, pomazánkové máslo nebo tvaroh, všechno jsou to skvělé suroviny a dají se z nich udělat výborné krémy, ale ty my tentokrát nepřipravujeme. Je to jako použít místo másla margarín, podobnost tam bude,ale výsledek nebude, jaký má být.

TIP: Máslo i cream-cheese si vytáhněte z lednice s dostatečným předstihem, klidně noc předem, surovinám to neublíží a čím více budou obě ingredience změklé, bude krém sametovější.

Pojďme šlehat

Postup je dost jednoduchý. Začneme máslem, jak píšu výše, to musí být opravdu změklé,přirozeně, takže žádné zahřívání nebo pokus o rozpuštění, dejte mu čas, jinak skončíte napůl s měkčím a napůl úplně rozpuštěným máslem, ze kterého krém prostě nebude.

Změklé máslo dáme do mísy a začneme šlehat, mě se nejvíce osvědčilo použití, starého dobrého ručního šlehače, robot má tendenci pro malé množství nevyšlehat máslo dostatečně a přiznejme si to, nikdo z nás nemá chuť tohle dělat dlouhé minuty ručně.

Máslo šleháme až ze své zlatavé barvy změní barvu více do bíla, tak víme, že je dobře rozšlehané, samozřejmě dáváme pozor aby někde nezůstala nějaká ta hrudka nebo většíkus, jednak nám to může ucpat zdobičku a jednak to není dobré kousnout do kousku másla jen tak.

Jakmile je máslo vyšlehané přidáme cream-cheese, který by měl být stejné teploty jako máslo, pokud bychom jej vytáhli přímo z lednice, může se stát, že právě on bude důvodem proč se nám v jemném rozšlehaném másle objeví hrudky (ano, já sám se to naučil tou horší cestou).

Přidáme lžičku vanilkového aroma, a nakonec cukr společně se skořicí. Ten doporučuji předem prosít přes síto, abyste zabránili vzniku hrudek a přidávejte ho po lžících. Cukru může být o něco více já dávám zmíněné 3-4 lžíce, ale rozhodně bych nedával méně. Originální recepty na tento druh krému bývá i trojnásobek cukru, ale z mých zkušeností stačí běžně právě 3 lžíce k dosažení sladkosti, ale zároveň ponechání té specifické chuti, jakou má cream-cheese. Klidně v průběhu ochutnejte abyste zjistili, jaký poměr vyhovujevám.

Na úplný konec přidejte špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, můžete jej samozřejmě vynechat, ale právě muškátový oříšek dodává další podzimní vůni. Hotovýmkrémem naplňte zdobící pytlík a nechte chvíli v lednici (10-15 minut). Pokud se rozhodnete jej tam nechat déle myslete na to, že máslo v něm začne tuhnout, takže po jeho vytažení jej chvíli nechte venku, než začnete zdobit.

Krémem nazdobte cupcakes tak, že půjdete od středu k okrajům a postupně nahoru. Nejjednodušší způsob, jak skořicové cupcakes nazdobit je posypat každý malou špetkou mleté skořice, ale fantazii se meze nekladou, můžete použít i posypku, čokoládové vločky, prostě cokoliv co Vás napadne a co právě ve Vás evokuje podzim.

Ingredience

Na cca 12 cupcakes, záleží samozřejmě na jejich průměru a na tom, jak naplníte košíčky. Můžete ale například zdvojit dávku a upéct více.

Cupcakes

  • 200 g krupicového cukru

  • 2 vejce

  • 80 ml slunečnicového oleje

  • 100 g zakysané smetany

  • 1 lžička vanikového Extraktu

  • 140 g polohrubé mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 2 lžičky mleté skořice

  • 2 špetky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

  • špetka soli

  • Podle potřeby plnotučné mléko

Skořicový krém

  • 60 g změklého másla
  • 125 g cream-cheese Philadelphia (pokojové teploty)
  • 3-4 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • Lžička vanilkového extraktu

Postup

Cupcakes

Nejdříve v míse smícháme, mouku, prášek do pečiva a skořici, tuhle směs prosejeme a přidáme špetku soli a čerstvě najemno nastrouhaný muškátový oříšek a dáme stranou.

V jiné míse vyšleháme cukr a vejce v pěnu a přidáme olej a vanilkový extrakt. Jakmile máme smícháno přidáme zakysanou smetanu. Nakonec vše smícháme společně se suchými ingrediencemi, většinou sypu suché do mokrých, pokud ale děláte těsta více, můžete rozdělit i na víc částí já často rozděluji do tří. Vždy se ujistěte, že je těsto dobře promícháno a nikde nejsou hrudky.

Výsledné těsto by mělo mít tekutější konzistenci, asi jako když máte tekutý med. Pokud se vám zdá těsto příliš tuhé přidejte trošku plnotučného mléka, doporučuji přidávat po lžících, aby to člověk nepřehnal.

Připravíme si formu na muffiny/cupcakes, kterou vyskládáme papírovými košíčky, které naplňte těstem maximálně do 2/3 a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 18-22 minut, dokud nejsou cupcakes zlatavé a po zapíchnutí párátka do jeho středu vyjde ven čisté.

Skořicový krém

Změklé máslo vyšleháme dokud svoji zlatavou barvu nezmění více do bíla a není úplně jemné. Poté přidáme cream-cheese a vanilkový extrakt a pokračujeme ve šlehání. Nakonec postupně přidáváme cukr, který je dobré si předem prosít, vždy důkladně vyšleháme. S poslední částí cukru přidáme i prosetou skořici a muškátový oříšek. Krém nechte v lednici alespoň 15 minut. Poté jím ozdobte cupcakes a nakonec je můžete třeba posypat špetkou mleté skořice.


Vytvořte si webové stránky zdarma!