Sušenky s kousky čokolády

Šlehat, míchat, chladit a péct

Cookies jsou opravdu jednoduché na přípravu a nevyžadují ani žádné zvláštní ingredience, takže si je můžete upéct prakticky kdykoliv. Nejdřívě si smícháme mouku, sodu na pečení a sůl dohromady a přidáme, ne už tak tajnou, ingredienci - vanilkový puding v prášku. Právě tenhle přášek má na svědomí to, že sušenky se budou doslova rozpadat v puse a bude měkké a krásně voňavé. Po smíchání dáme suché ingredience stranou a připavíme si zbytek.

Máslo vyšleháme společně s cukrem (oba druhy). Jakmile máme hotovo, přidáme obě vejce a vanilkový extrakt a vyšleháme do hladka. Do této směsi přidáme naše suché ingredience společně s kousky čokolády a důkladně zamícháme (na tohle bude potřeba už více síly, takže nedoporučuji ruční šlehač, ale buď kuchyňský robot a nebo vlastní ruce a kuchyňská stěrka.

TIP: V případě čokoládových kousků se opravdu meze nekladou. Můžete použít jen mléčnou, jen hořkou, kombinaci, přidat bílou čokoládu nebo kousky ořechů. Pokud máte oblíbenou čokoládovou tyčinku, můžete i tu dát na malé kousky a přidat do těsta.

Těsto bude mít po důkladném zapracování pevnou strukturu, aby se z něj dalo "modelovat".Takto připravené těsto v míse křikryjeme potravinářskou fólií, vložíme do lednice a necháme zhruba hodinu odpočinout. Mezitím si rozehřejte troubu na 190° C.

Pečte 9-10 minut na 190° C. U sušenek je důležité si uvědomit, že mají být měkké, jemnéa vláčné, takže nemějte potřebuje je přepéct. Sušenky by se měly vyndat z trouby když lehce zezlátnou, poté nechte sušenky ještě aspoň 5 minut "dojít" na plechu než je opatrně sundáte. Potom nechte vychladnout třeba na mřížce. Pokud budete nedočkaví a sušenky budete chtít z plechu sundat ještě horké, nejen že se můžete popálit, ale sušenky se vám nejspíš rozpadnou.

TIP: S tímto receptem upečete opravdu velké množství sušenek, výsledný počet samozřejmě záleží na jejich velikosti, není tedy nic neobvyklého, že si běžně 1/3 už vymodelovaných kuliček dám do pevně uzavřeného sáčku do mrazáku. Takto v případě nečekané návštěvy stačí jen pár sušenek dát do trouby a do 15 minut máte domácí sušenky ke kávě. Jediným rozdílem je, že sušenky pečete o pár minut déle.

Těsto po vyndáni z lednice začneme formovat do malých kuliček. Ať už to uděláte vlastníma rukama nebo jinak, důležité je, aby velikost jednotlivých sušenek v závěru byla alespoň podobná, a to kvůli délce jejich pečení, já na to používám malou naběračku na zmrzlinu (zhruba 3 cm v průměru a 1 cm na výšku), mám pak jistotu, že jsou sušenky ve stejné velikosti a každá se upeče stejně.

TIP: Kuličky nemusí být krásné a přesné, nakonec z nich stejně budou sušenky, pokud jste ale milovníci více "rustikálního vzhledu", nebo jen nemáte tolik času, prostě jen sušenkové těsto nabírejte po lžičkách, abyste měli stejné množství lehce upravte a pokládejte na plech, na chuti to nic nezmění a každá sušenka bude svým způsobem originál a vy můžete říct, že přesně to byl záměr.

Takto připavené sušenky dejte na plech s pečícím papírem, mějte na paměti, že během pečení, se sušenky lehce "rozplácnou", takže jim na plechu dejte dost prostoru. Výsledný průměr sušenky záleží na tom, jak velké jsou samotné kuličky, ze kterých budou sušenky a také na jejich výšce. Čím vyšší bude kulička, tím vyšší bude i sušenka, pokud chcete sušenky opravdu jako "placku", kuličku lehce zmáčkněte po vložení na plech. 

Ingredience

  • 230 g rozpuštěného másla

  • 70 g vanilkového cukru

  • 130 g třtinového cukru

  • 2 vejce

  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • 100 g čokoládových peciček (mléčná čokoláda)

  • 100 g čokoládových peciček (hořká čokoláda)

  • 395 g polohrubé mouky

  • 1 lžička sody na pečení

  • 1 balení (cca 40 g) instantního vanilkového pudingu

    Postup

    V míse si smíchejte polohrubou mouku, sodu a vanilkový puding a dejte stranou.

    V další míse vyšlehejte máslo a oba cukry, poté přidejte vejce a vanilkový extrakt. Jakmile máme mokré ingredience dostatečně vyšlehané, přidáme směs mouky, sody a pudingu a oba druhy čokolády a dobře smícháme, 

    Těsto dáme na hodinu do lednice, poté z něj tvoříme kuličky, které pokládáme na plech a pečeme při 190° C 9-10 minut dozlatova. Sušenky nesundávejte horké z plechu, nechte je na něm "dojít" a lehce schládnout, nakonec je můžete nechat vychladnout na mřížce a podávat ke kávě nebo si je dát jako Santa se sklenicí mléka.

    Vytvořte si webové stránky zdarma!